top of page

Ronde stenen molen

Gedekt met icopal

23,60 m

Systeem van Bussel op beide roede, buitenroede met rempkleppen.

Engels met 25 rollen, kruihaspel

Losse Vlaamse blokvang uit 4 stukken; vangbalk met haak; wipstok;

Drie koppel 17der kunststenen; 4 regelateurs; sleepluiwerk; afschietwerk.

 

Romp

Kap

Vlucht

Wiekenvorm

 

Kruiwerk

Vang

 

Inrichting

 

 

 

Technische gegevens

In 1839 is de houten korenmolen afgebrand en wordt in 1840 in steen opgebouwd door Hugo Vermaas. In 1860 wordt de molen afgebroken en in het zelfde jaar weer opgebouwd. In 1881 wordt Leonardus van Roon eigenaar van de molen en later zijn zoons tot 1911 toen verkocht de familie van Roon de molen aan een nieuw opgerichte coöperatie Óns Belang waarin plaatselijke boeren participeerden. Van 1911 tot 1918 waren diverse molenaars op de molen tot in 1918 toen molenaar Jan van Kranenburg Senior, die afkomstig was uit Moordrecht met zijn gezin in dienst kwam voor de coöperatie.

Sinds 1918 is de Familie van Kranenburg aan het roer op deze molen, nu wordt u rondgeleid door reeds de 3e generatie Jan van Kranenburg

Doordat Spijkenisse het centrum flink wil moderniseren met hoogbouw werd de molen met een nieuw probleem opgezadeld. Krijgt deze nog wel voldoende wind om te draaien?
In 2009 is begonnen met het verhogen van de molen, zodat de molen ook in de toekomst voldoende wind kan blijven vangen om te kunnen blijven malen met windkracht. In juli 2010 waren de verhogingswerkzaamheden gereed. De molen staat nu 7 meter hoger als vroeger. 

Geschiedenis

Nooit Gedacht te Spijkenisse

De foto's van deze molen zijn gemaakt door Jorrit de Laat ©

Adres

Noordeinde 97/99

3201 AK 

Spijkenisse

Openingstijden

Op molendagen.

Als de molen draait en op afspraak.

Contact

Molenaar: Jan van Kranenburg

Webiste

0181 - 62 90 11

Email 

Facebook
  • Facebook Social Icon
bottom of page