top of page

De Bernissemolen te Geervliet

Geschiedenis

De rond getailleerde stenen korenstellingmolen ten zuiden van het stadje is gebouwd op een restant van een vroegere verdedigingstoren.
In de 16e eeuw werd de oude molen vervangen door een andere houten molen. Omdat de molen enkele malen door brand verwoest werd, mocht na 1743 in Geervliet zelfs buiten op vele plaatsen geen tabak meer worden gerookt. Soms kon de moleneigenaar de inwoners van een plaats verplichten alle koren op zijn molen te laten malen.

De huidige stenen molen staat nog steeds op de zes eeuwen oude stenen muurtoren-onderbouw. De cilindrische romp is opgetrokken op de ronde voet van een bakstenen kruittoren in de vroegere verdedigingsring van het stadje. De toren heeft aan de onderzijde een muurdikte van 1,60 m en in deze 6 m. hoge toren zijn de schietgaten nog duidelijk te zien. Tot 1947 maalde Jan Brussaard met windkracht granen met een koppel 16er blauwe en een koppel kunstmaalstenen. Vervolgens kocht de gemeente Geervliet de molen aan. In 1959 werd de molen gerestaureerd en een jaar later aan Heineken verkocht die er een restaurant in onder bracht.
In 1984 volgde een tweede restauratie. In het gedeelte tot en met de stellingzolder is een restaurant gevestigd, waarin deels het oude molenaarshuis en de schuur zijn geïntegreerd. Hoewel de bovenste twee zolders nog intact en de twee koppels maalstenen nog aanwezig zijn, is de molen niet maalvaardig. Het wiekenkruis is voorzien van fokwieken met regelborden op de buitenroede.
Inmiddels wordt de molen bewoond door de eigenaren Marcel Vlasblom en Rina van Velde.

IMG_0308.jpeg
Technische gegevens

Romp

Kap

Vlucht

Wiekenvorm

 

 

Kruiwerk

Vang

 

Inrichting

 

 

 

Ronde stenen molen; onderbouw rond

Gedekt met dakleer

21,60 m

Systeem Fauël op beide roeden. Binnenroede met steekborden en de buitenroede met automatische remkleppen

34 houten rollen, kruihaspel

Losse Vlaamse blokvang uit 4 stukken; vangbalk met haak; wipstok.

Twee koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk.

Begane grond en de 1e zolder werden gebruikt als restaurant.

Adres

Spuikade 1

3211 BG

Geervliet

Openingstijden

Alleen met Nationale Molendag, VPR-molendag en Open Monumentendag.

Ook op afspraak.

Contact

Molenaar: Frank Moerland

06-11600575

Email

Website

Facebook
  • Facebook Social Icon
bottom of page